La ce să te uiți când cumperi o mașină second-hand - GHID COMPLET

Dacă ești în situația în care urmează să achiziționezi o mașină second-hand, fie dintr-un târg auto sau online, cu siguranță ți-ai pus întrebarea ”la ce trebuie să mă uit atunci când cumpăr o mașină second”, mai ales dacă aceasta este prima ta mașină.

În acest articol îți vom oferi 10 lucruri la care trebuie să te uiți când cumperi o mașină second-hand, astfel încât noua ta achiziție să fie de bun augur și să știi că banii pe care i-ai investit s-au dus spre o mașină sigură, fără probleme.

Așadar, hai să vedem la ce să te uiți atunci când cumperi o mașină second-hand!

  1. Analizează anunțul, dacă ești în căutarea unei mașini second-hand online
  2. Află dacă mașina a fost lovită sau reparată
  3. Verifică uzura interioară și cât de bine funcționează partea electrică
  4. Verifică seria de șasiu și de motor
  5. Verifică starea anvelopelor și câte anvelope vei primi
  6. Fii atent la rugina
  7. Verifică kilometrajul
  8. Actele și manualul de service
  9. Plătește prețul corect
  10.  Fă un test drive


Analizează anunțul, dacă ești în căutarea unei mașini second-hand online

masina second hand online

Atunci când cauți să cumperi o mașină second hand, opțiunile pe care le ai la dispoziție sunt fie vizitarea unui târg auto, fie căutarea modelului de mașină în mediul online, pe website-uri specializate.

Dacă atunci când te uiți la mașini în târgul auto, totul pare a fi mai ușor, deoarece poți să vezi mașina și poți să discuți direct cu persoana care o vinde, atunci când cauți mașina în mediul online, nu ai același control asupra situației.

Așadar, soluția noastră pentru a nu pierde timpul cu anunțuri fictive sau mincinoase este următoarea:

  • Analizează cât mai bine anunțul, dacă nu sunt detalii suficiente, care să te mulțumească, treci la următoarea mașină.
  • Analizează cât mai bine pozele și vezi dacă poți să observi ceva în neregulă. Dacă anunțul nu are imagini, poate e mai bine să treci la următoarea mașină.
  • Fă o comparație între anunț și imagini. Dacă anunțul specifică o anumită dotare, dar acea dotare nu apare în imagini (4 geamuri electrice, dar ușile din spate au geamuri manuale), probabil este mai bine să eviți acel anunț. Dacă anunțul este mincinos atunci când vine vorba de lucruri minore, suntem siguri că nu vrei să afli ce probleme are mașina după ce ai dat banii pe ea.
  • Ai grijă la formulări. Cu siguranță ți-ai dori o mașină ”impecabilă, ca nouă”, cu ”kilometri reali” și ”nerulată în țară” pentru că a fost ”adusă recent”, dar asta nu înseamnă mereu că e adevărat. Încearcă, pe cât posibil, să faci diferența între anunțurile mult prea lăudăroase și cele care prezintă obiectiv mașina aflată la vânzare.
  • Dacă site-ul de anunțuri îți permite, verifică seller-ul și vezi ce review-uri are sau ce alte mașini are la vânzare. Cine știe, poate vei găsi un seller de care trebuie să te ferești sau vei găsi de unde să cumperi noua ta mașină second-hand.

Așadar, când cauți o mașină second-hand online, analizează anunțul și pozele cât mai în detaliu înainte de a suna proprietarul.

Află dacă mașina a fost lovită sau reparată

masina lovita

Nu vei vrea să cumperi o mașină care a fost lovită și reparată, mai ales dacă a fost reparată prost. Vei vrea să eviți situațiile în care o mașină a fost cumpărată de afară, adusă în țară și reparată (nu știi cât de bine) și vândută pe un profit foarte mare.

Dar, ca să îți dai seama dacă ai de a face cu o astfel de mașină, poți să fii atent la următoarele detalii:

  • Pentru a verifica partea laterală a mașinii, deschizi toate ușile și verifici cu degetul pragurile, stâlpii, plafonul și balamalele. Dacă vei observa anumite denivelări, suduri sau alte defecte, înseamnă că mașina a fost implicată într-un accident destul de mare și că a suferit lovituri laterale.
  • Pentru a verifica partea din față a mașinii, ridici capota și urmărești aripile pe interior, amortizoarele, farurile, radiatorul, tampoanele de bară, capetele lonjeroanelor etc. Dacă observi sudură, rugină sau vopsea aplicată prost, cu siguranță acea mașină a suferit modificări.

Iar, pentru a fi 100% sigur că totul este în regulă, poți duce mașina la un mecanic, pe banii tăi, care îți va spune cu siguranță dacă totul este în regulă sau nu.

Verifică uzura interioară și cât de bine funcționează partea electrică

masina second hand uzura interioara

Cu siguranță vei vrea o mașină care a fost întreținută bine și care funcționează corect. Așadar, verifică gradul de uzură interioară, uitându-te la următoarele lucruri:

  • Scaunul șoferului și restul locurilor - în funcție de material, posibil să fie uzate
  • Volanul - poate fi tocit de la mult prea multă uzură
  • Schimbătorul de viteze - poate fi zgâriat
  • Pedalele - pot avea cauciucul uzat
  • Preșuri - pot fi rupte
  • Clanțele exterioare - pot prezenta urme de zgârieturi. Un alt lucru important la clanțele exterioare este următorul: dacă toate clanțele exterioare sunt uzate, dar una dintre ele este în stare perfectă, s-ar putea ca acea ușă să fi fost reparată.

După ce ai verificat gradul de uzură interioară, verifică și partea electrică:

  • Verifică luminile față, spate, faza lungă, semnalizări, interior
  • Verifică boxele
  • Verifică aerul condiționat

Scopul vânzătorului este să își vândă mașina, iar scopul tău este să te asiguri că vei avea o mașină care funcționează bine și este bine întreținută. Dacă vânzătorul te grăbește și nu te lasă să testezi în voie toate aceste aspecte, este timpul să te orientezi spre o altă mașină.

Verifică seria de șasiu și de motor

masina second hand serie sasiu si motor

Nu vrei să dai banii pe o mașină a cărei serie de șasiu nu corespunde cu cartea mașinii sau a cărei motor a fost înlocuit fără să știi.

Așadar, cere cartea mașinii și verifică ambele serii pentru a te asigura că datele de pe mașină corespund cu cele din cartea mașinii.

Verifică starea anvelopelor și câte anvelope vei primi

masina second hand anvelope

Un alt lucru important de verificat este starea anvelopelor.

Verifică toate cele patru anvelope - acestea trebuie să fie uzate uniform. În cazul în care nu sunt uzate uniform, mașina poate avea o aliniere slabă, lucru care nu îți va permite să o conduci drept.

Mai mult, întreabă dacă sunt incluse și anvelopele de iarnă/vară (în funcție de momentul în care cumperi mașina). Dacă nu sunt incluse, să nu uiți că trebuie să le achiziționezi pentru următorul anotimp.

Fii atent la rugină

masina second hand rugina

Rugina este un factor care, deși poate părea banal, nu trebuie trecut cu vederea. Iar, chiar dacă nu e factorul care să te împiedice să cumperi mașina dorită, verifică pragurile, partea de jos a stâlpilor dintre portiere și arcadele roților de rugină ca să știi dacă urmează să investești mai mulți bani pentru repararea lor sau este totul în regulă.

Verifică kilometrajul

masina second hand kilometraj

Un alt aspect important este kilometrajul autoturismului. Deoarece există o mulțime de mașini la vânzare cu kilometrajul dat mai în spate, este important să verifici acest lucru înainte de a lua decizia de cumpărare.

Așadar, un prim pas în stabilirea kilometrajului este aspectul interior și exterior al mașinii. Dacă, de exemplu, bordul arată 150.000 de kilometri, dar poți observa urme clare de uz în interiorul mașinii, atunci, cu siguranță mașina are mai mulți kilometri de atât.

Un alt mod de a verifica kilometrajul este verificarea acestuia în funcție de vârsta mașinii. Conform unor date, un kilometraj corect este de 20.000 de km pe an. Astfel, împarte kilometrajul afișat în bord la numărul de ani și vei afla, în mare, cam câți kilometri reali are acea mașină.

O mașină cu mulți kilometri este mult mai uzată și poate avea nevoie mai des de reparații, însă, într-o mașină cu foarte puțini kilometri pot apărea probleme la piesele de plastic sau cauciuc.

Actele și manualul de service

masina second hand manual de service

Un alt lucru la care trebuie să te uiți sunt actele și manualul de service. Ai grijă ca toate actele să fie prezente și să corespundă cu mașina și verifică manualul de service pentru a fi la curent cu toate reviziile și reparațiile - pentru a nu avea surprize pe mai târziu.

Plătește prețul corect

masina second hand pret corect

Oricât de mult ți-ar plăcea o anumită mașină, chiar și dacă ai verificat toate aspectele de mai sus și e totul în regulă, ai grijă să plătești prețul corect pentru ea. Nu te lăsa convins doar de un preț mai mic decât nivelul pieței și nu plăti nici mai mult decât merită acea mașină.

Pentru a te asigura că plătești prețul corect, fă o analiză a mai multor mașini ca cea pe care ți-o dorești și compară starea lor, kilometrajul și dotările. Vei vedea că mașini similare au prețuri similare, iar dacă o mașină este prea scumpă sau prea ieftină, poate ar fi bine să o eviți.

Fă un test drive

test drive masina second hand

Cel mai bun mod de a testa o mașină și de a te asigura că este exact ceea ce îți dorești este să faci un test drive.

Condu mașina cel puțin jumătate de oră și încearcă să o supui cât mai multor teste:

  • Viteză și frâne
  • Luminile și semnalizatoarele
  • Aer condiționat, geamuri și radio
  • Intersecții și drum liber

Pe tot parcursul drumului, ascultă motorul și orice alt zgomot ar putea apărea, iar după un astfel de drum cu mașina, poți fi sigur dacă alegerea pe care o faci este cea potrivită.

Concluzie

autodeal

Fie că ești la prima mașină cumpărată sau ai schimbat mașina de câteva ori și te orientezi către o mașină second-hand, verifică mașina dorită cât mai în detaliu, pentru a te asigura că este mașina potrivită pentru tine, nu are probleme care să te surprindă pe parcurs și că ai dat suma corectă pe ea.


Iar după ce ai achiziționat noua ta mașină, descarcă aplicația Autodeal, prin care poți să administrezi cu ușurință tot ce ține de ea, de la programări la plăți rapide și sigure online.

Descarcă aplicația Autodeal din App Store

Descarcă aplicația Autodeal din Google Play

icon email

Abonează-te la newsletter.

Te vei convinge singur de beneficii. Urmează surprize speciale și cadouri pentru abonați.

Bine ai venit în comunitate!
Hopa! Te rugăm să încerci din nou.

Descarcă aplicația

Download on the app storeDownload on the Play Store