Top 10 greșeli la examenul auto - proba practică

După ce ai trecut de proba scrisă a examenului auto, următorul pas este proba practică, unde trebuie să ai grijă să nu depășești 20 de puncte de penalizare pentru a fi admis și pentru a primi permisul auto.

Deși emoțiile pot fi mari, cu multă atenție și determinare vei putea trece proba practică a examenului auto fără probleme. Pentru a te ajuta, am pregătit un top cu 10 greșeli la examenul auto, proba practică, astfel încât să fii pregătit și să știi la ce să acorzi o atenție sporită.

Hai să vedem care sunt aceste greșeli de la proba practică a examenului auto și cum le poți evita!

1. Nu execuți corect pornirea

pornirea de pe loc

Pornirea de pe loc, fie că vorbim despre pornirea dintr-o parcare, de pe marginea unui drum sau pur și simplu pornirea în urma unei staționări (la trecerea de pietoni sau semafor), este importantă și trebuie executată corect.

Atunci când pornești de pe loc, ai grijă să fii în viteza potrivită (treapta 1) sau în marșarier dacă urmează să dai cu spatele dintr-o parcare. 

Dacă urmează să ieși în trafic dintr-o parcare, folosește oglinzile retrovizoare pentru a culege cât mai multe informații despre traficul din jurul tău, semnalizează și, după ce ai ieșit în trafic, nu uita să oprești semnalizarea.

O altă greșeală este lăsatul mașinii să meargă în spate atunci când pornești în pantă. Dacă ai emoții sau simți că nu stăpânești acest tip de pornire, vorbește cu instructorul tău și exersați împreună până simți că stăpânești situația.

2. Nu folosești corect volanul și nu menții direcția

cum folosesti corect volanul

Volanul este un element important atunci când conduci, de aceea, este important să știi cum să îl folosești corect, deoarece, dacă nu îl folosești corect, poți cauza daune mașinii sau poți intra în accidente.

Volanul trebuie prins sigur, nici prea tare, dar nici prea ușor, dar, atât de sigur încât simți că poți să controlezi direcția de mers ușor. 

Ai grijă ca atunci când intri într-o curbă periculoasă, să rotești de volan atât cât e nevoie, iar la ieșire, nu lăsa volanul să revină din inerție, ci, în schimb, controlează modul și viteza cu care revine volanul.

Mai mult, nu controla volanul cu o singură mână mai mult decât este necesar. Poți schimba vitezele și controla volanul în același timp, dar, în general, este bine să controlezi volanul cu ambele mâini.

3. Nu folosești corect treptele de viteză

schimb viteze corect

Este foarte important să folosești treapta de viteză corespunzătoare vitezei cu care circuli și condițiilor de trafic.

Dacă un drum bun, întins și liber, cu o vizibilitate bună îți cere o treaptă de viteză mai mare, un drum cu gropi, aglomerat sau cu alte obstacole te va face să folosești o treaptă de viteză mai mică.

Evită pe cât posibil folosirea unei viteze nejustificate, fie că e prea mică sau prea mare și încearcă să adaptezi mereu viteza de mers la condițiile de drum.

Mai mult, acordă o atenție sporită la treapta de viteză atunci când faci pornirea de pe loc, pentru a evita blocarea circulației. Dacă lași mașina ”la liber” cât timp aștepți la roșu, pregătește-te din timp și repune schimbătorul în viteza întâi înainte ca semaforul să se schimbe. În acest fel, tu controlezi situația și nu lași mașina să te ia prin surprindere atunci când se face verde.

4. Nu folosești corect oglinzile retrovizoare

oglinzi retrovizoare

Fie că ieși dintr-o parcare, ieși în drum sau schimbi banda de mers, este important să folosești oglinzile retrovizoare. Cu cât ai mai multe informații despre ce se întâmplă în jurul tău, cu atât poți să iei o decizie mai informată, care să nu pună pe nimeni în pericol.

Cu toate acestea, ai grijă să nu petreci foarte mult timp uitându-te în oglinzile retrovizoare și ignorând ce se întâmplă în fața ta. Acordă o atenție sporită drumului din față și folosește oglinzile retrovizoare ori de câte ori e nevoie.

5. Nu schimbi corect benzile de circulație

cum schimbi benzile de circulatie

Schimbarea benzilor de circulație este un alt aspect important al condusului, fie că vorbim despre schimbarea de pe banda unu pe banda doi (sau invers) sau despre depășire și revenirea pe bandă.

Atunci când vrei să schimbi corect o bandă, primul pas este analizarea situației. Folosește-te de oglinzile retrovizoare pentru a te asigura că nu este nimeni pe banda pe care vrei să intri și asigură-te că ai spațiul necesar pentru a intra pe bandă. Dacă vrei să te angajezi într-o depășire, ai grijă ca și banda cealaltă să fie liberă sau că mașinile care vin din sens opus sunt la o distanță confortabilă.

Dacă banda este liberă, următorul pas este semnalizarea. Comunică celorlalți participanți la trafic ce vrei să faci și schimbă banda sau angajează-te în depășire.

Dacă te-ai angajat în depășire, nu uita să iei în considerare viteza ta și a mașinii depășite, și înaintează suficient de mult astfel că atunci când revii pe bandă să nu încurci mașina depășită. Pentru o depășire corectă este important să iei în considerare viteza ta și a celorlalți participanți la trafic, capacitatea mașinii și timpul necesar depășirii. Asigură-te că nu te pui în pericol pe tine și pe ceilalți participanți la trafic!

6. Nu acorzi atenție la semnele de circulație

semne ce circulatie

Atunci când conduci trebuie să acorzi o atenție maximă la tot ce se întâmplă în jurul tău: alți participanți la trafic, pietoni, treceri de pietoni, căi ferate, semafoare sau semne de circulație.

Atunci când vei susține examenul auto, traseul pe care îl vei face poate fi unul nou pentru tine. Fie că ești obișnuit sau nu cu traseul ales de polițist, acordă o atenție sporită semnelor de circulație și respectă-le.

Acest lucru este valabil și după ce ai luat permisul. Chiar dacă ești obișnuit cu un anumit traseu, semnele de circulație se pot schimba și nu vrei să te afli în situația în care obișnuința îți poate aduce o amendă.

7.  Nu abordezi corect intersecțiile

cum intri intr-o intersectie

O intersecție poate fi un adevărat factor de stres dacă nu știi cum să o abordezi. Pentru a trece cu bine de intersecțiile pe care le vei întâlni în cadrul probei practice pentru examenul auto, dar și după, uite câteva sfaturi:

  • Atunci când te apropii de o intersecție trebuie să știi unde vrei să ajungi pentru a te putea încadra corect - vrei să mergi spre dreapta sau spre stânga sau vrei să continui tot în față? Alege din timp banda pe care vrei să te încadrezi.
  • Folosește oglinzile retrovizoare și semnalizările dacă vrei să schimbi banda. Asigură-te că banda pe care vrei să intri este liberă și schimbă banda din timp. Nu vrei să ajungi în intersecție mult prea repede pe o bandă greșită.
  • Adaptează viteza la condițiile de trafic. Atunci când intri într-o intersecție, indiferent de direcția de mers, trebuie să o faci cu viteza corespunzătoare, fie că te apropii de intersecție și alegi banda pe care o dorești sau ai verde pe direcția ta de mers și drum liber în față.

8. Eziți în momente importante

atentia la volan

În trafic trebuie să iei decizii corecte într-un timp scurt, astfel încât să nu pui pe nimeni în pericol și să poți să îți continui drumul în direcția dorită de tine.

Fie că dorești să schimbi banda de circulație, să pornești la timp de la stop sau să ieși în drum în momentul potrivit, învață să iei aceste decizii la momentul potrivit.

9. Conduci mult prea lent sau mult prea repede

viteza la volan

Condusul mult prea lent sau mult prea repede poate fi o altă greșeală pe care o poți face. Încearcă să conduci în ritmul impus de trafic și nu încetini sau opri nejustificat. Mai mult, respectă regulile și nu depăși viteza legală, chiar dacă drumul îți permite.

Adaptează viteza la trafic și drum, încetinește dacă vezi pietoni în apropierea trecerilor de pietoni sau atunci când te apropii de intersecții și nu îți fie frică să conduci mai rapid dacă drumul îți permite (cu mențiune să nu depășești viteza legală de pe acel drum).

10. Faci anumite greșeli atunci când parchezi

cum se face corect o parcare

Parcarea și partea de final a probei practice este un alt lucru important pe care trebuie să știi să îl faci. Parcatul unei mașini presupune mișcări lente și sincronizate, o atenție sporită și capacitatea de a știi care sunt limitele în care trebuie să încadrezi mașina.

Deoarece nu tot timpul vei avea un loc de parcare asigurat, este important să știi să parchezi în mai multe feluri, fie că e vorba de parcări cu fața, laterale sau cu spatele.

În timpul examenului auto, analizează rapid locul de parcare și încearcă să faci toate mișcările cât mai corect, chiar dacă simți că nu te miști atât de repede pe cât ar trebui. 

Dacă simți că nu stăpânești parcările atât de bine pe cât ar trebui, vorbește cu instructorul auto pentru a exersa mai mult, astfel încât atunci când vine momentul, atât la proba practică, cât și după, să poți face o parcare corectă.

autodeal

Acesta a fost un top 10 al greșelilor pe care le poți face la proba practică a examenului auto. Discută cu instructorul tău auto dacă crezi că ai nevoie de ajutor și analizează cât mai bine fiecare acțiune pe care urmează să o iei.

Noi îți urăm succes la examenul auto, iar, după ce ești șofer cu acte în regulă, te invităm să descarci aplicația Autodeal, cea mai complexă aplicație auto din România.

Prin Autodeal vei putea să digitalizezi toate procesele legate de mașina ta și să administrezi cu ușurință tot ceea ce ține de programări și plăți!

Descarcă aplicația Autodeal din App Store

Descarcă aplicația Autodeal din Google Play

icon email

Abonează-te la newsletter.

Te vei convinge singur de beneficii. Urmează surprize speciale și cadouri pentru abonați.

Bine ai venit în comunitate!
Hopa! Te rugăm să încerci din nou.

Descarcă aplicația

Download on the app storeDownload on the Play Store