Unde încarci mașina electrică în România?

Dacă ai deja o mașină electrică sau intenționezi să îți cumperi una în viitorul apropiat, trebuie să știi că stațiile de încărcare pentru mașinile electrice nu sunt atât de populare precum benzinăriile.

În funcție de orașul în care stai sau călătoriile pe care le faci în afara acestuia, trebuie să îți planifici bine drumul, astfel încât să ai mereu o stație de încărcare aproape, pentru a nu rămâne în mijlocul drumului cu bateria descărcată.

Dar, lipsa acestor stații de încărcare nu înseamnă că trebuie să anulezi anumite drumuri sau să renunți de la a-ți achiziționa mașina electrică de vis. De aceea, în acest articol vom vorbi despre unde poți să îți încarci mașina electrică în România!

Mașini electrice în România

masina electrica Romania

Parcul Auto al României este în continuă schimbare, iar, la începutul anului, numărul de autovehicule înmatriculate a fost de 9.222.000.

Dintre acestea, doar în jur de 45.000 au fost hibride, iar, mașinile electrice reprezentând doar 5.803 din totalul mașinilor înmatriculate în țară - de aici și numărul redus de stații de încărcare. Sursa

Conform zf.ro, în luna martie a lui 2021, numărul mașinilor electrice care circulă pe șoselele României a crescut la 6.400. Sursa

Dacă ar fi să facem un top 3 al mașinilor electrice din România, pe primele trei locuri s-ar clasa:

  1. Renault Zoe - 1.436 automobile
  2. BMW i3 - 682 automobile
  3. Nissan Leaf - 553 automobile

Sursa

Deși nu sunt numere impresionante, preconizăm că în anii următori, tot mai multe mașini hibride și electrice vor intra în parcul auto din România, iar, pe măsură ce la nivel global mașinile electrice vor deveni din ce în ce mai populare și țara noastră se va alinia la noua normă, iar, stațiile de încărcare vor fi din ce în ce mai prezente.

Dar, să vedem câte stații de încărcare a mașinilor electrice sunt acum în România și unde poți să îți încarci mașina electrică.

Stații de încărcare în România

statii de incarcare masini electrice Romania

Încărcarea mașinilor electrice diferă de un ”plin” făcut la o benzinărie, principalul inconvenient fiind timpul mare de așteptare, care poate fi, în medie, două ore, două ore și jumătate.

Având în vedere acest detaliu, dacă mai multe mașini electrice se întâlnesc la o stație de încărcare, timpul de așteptare poate crește considerabil.

Astfel, dacă ești în căutarea unei mașini electrice și vrei să afli care este situația stațiilor electrice din și din jurul localității tale sau ai deja o mașină electrică și vrei să te pornești la drum pregătit, poți să cauți exact ceea ce ai nevoie, aici.


masina electrica statii de incarcare Romania


Mai mult, și Kaufland contribuie la un mediu mai curat și mai echilibrat și susține condusul ecologic, iar, printr-un parteneriat cu Renovatio, a pus bazele primei rețele publice de stații de alimentare a mașinilor electrice din România.

Stațiile de încărcare Kaufland sunt amplasate în parcările magazinelor Kaufland din 30 de orașe din România. Datorită modului în care sunt amplasate aceste stații, conducătorii auto de mașini electrice se pot deplasa pe următoarele coridoare, fără să își facă griji că pot rămâne fără energie electrică:

  • Constanța – București – Sibiu – Timișoara – Arad (finalizat în 2016);
  • București – Ploiești – Brașov – Târgu Mureș – Cluj-Napoca – Oradea (finalizat în 2017);
  • București - Buzău - Focșani - Bacău - Iași - Chișinău (finalizat în 2020).
statii de incarcare kaufland romania


Unul dintre marile beneficii ale stațiilor de încărcare Kaufland este posibilitatea de încărcare în regim fast charge (0-80% din capacitatea bateriei în mai puțin de o oră).

Mai mult, în aceste stații pot fi încărcate toate tipurile de vehicule 100% electrice și hibride plug-in atât pentru standardele de încărcare rapidă (CHAdeMO și CCS) la o putere de maxim 50kW, cât și pentru încărcare în curent alternativ (type 2) la o putere de 22kWh.

Ce urmează?

autodeal

Suntem siguri că mașinile hibrid și electrice vor deveni din ce în ce mai populare, iar, o dată cu asta, stațiile de încărcare vor deveni din ce în ce mai prezente și pe teritoriul României.

Deja vedem o creștere semnificativă a mașinilor electrice în parcurile auto din Europa, Olanda având un procent de 20% - 1 din 5 mașini fiind electrică. Topul clasamentului este completat de Suedia, Danemarca sau Austria. Astfel, că în viitorul apropiat, probabil și România se va alinia la media europeană.

Iar, indiferent de tipul de mașină pe care îl ai, fie că este una clasică sau deja experimentezi viitorul cu o mașină hibrid sau electrică, prin Autodeal poți digitaliza toate procesele legate de mașina ta. Vezi aici un tutorial al aplicației și descarcă aplicația Autodeal, astfel încât să administrezi cu ușurință tot ce ține de programări și plăți.

Descarcă aplicația Autodeal din App Store

Descarcă aplicația Autodeal din Google Play

icon email

Abonează-te la newsletter.

Te vei convinge singur de beneficii. Urmează surprize speciale și cadouri pentru abonați.

Bine ai venit în comunitate!
Hopa! Te rugăm să încerci din nou.

Descarcă aplicația

Download on the app storeDownload on the Play Store