Asigurarea RCA - de ce ai nevoie de ea, cum și unde să o faci?

RCA, sau Asigurarea de Răspundere Civilă Auto, este un contract încheiat între tine, ca proprietar al unui autovehicul, indiferent dacă ești o persoană fizică sau juridică, și o societate de asigurări.

În urma acestui contract, asiguratorul are obligația de a plăti despăgubiri persoanelor păgubite în urma unui accident provocat de mașina pentru care s-a încheiat asigurarea. 

Dacă ai nevoie de mai multe informații, află de aici tot ce trebuie să știi despre asigurarea auto!

Asigurare RCA versus Asigurare CASCO

rca versus casco

Asigurarea RCA este o asigurare auto obligatorie, prin lege, iar scopul este de a oferi despăgubiri pentru avariile produse de mașina ta.

În schimb, asigurarea CASCO este o asigurare facultativă, nefiind obligatorie prin lege. Spre deosebire de asigurarea RCA, asigurarea CASCO oferă despăgubiri doar pentru mașina asigurată. Chiar dacă ai deja o asigurare CASCO pentru mașina ta, trebui să știi că asigurarea RCA este în continuare obligatorie.

De ce ai nevoie de asigurarea RCA?

de ce ai nevoie de asigurare rca

Asigurarea RCA, prin simplul fapt că este obligatorie, te poate scoate din o mulțime de probleme și, în cazul în care se întâmplă ceva rău, poate fi un adevărat colac de salvare.

Cel mai important beneficiu al acestui tip de asigurare auto este faptul că acoperă toate daunele produse în cazul unui accident. Astfel, asigurarea RCA poate fi privită ca pe o investiție în viitor, pe care nu ai vrea să o încasezi, dar, într-un moment de criză, te poate salva de la plăți mult peste bugetul tău.

Un alt motiv pentru care asigurarea RCA este importantă este polița numită Cartea Verde. Această poliță este disponibilă și în afară țării, venindu-ți în ajutor în cazul în care ești implicat într-un accident produs de tine.

Pe lângă asta, asigurarea RCA poate acoperi despăgubirea, chiar și dacă șoferul are permisul de conducere suspendat sau dacă a încălcat legislația într-un mod mai grav. Însă, există limite pentru despăgubire, în funcție de locul unde decizi să îți faci asigurarea.

Când trebuie să faci asigurarea RCA?

cand trebuie sa faci asigurare rca

Asigurarea RCA este obligatorie și se încheie atunci când înscrii în circulație un autovehicul în România, fie prin înmatriculare sau înregistrare, dar și în cazul în care vechea asigurare RCA expiră.

Este obligatoriu ca fiecare posesor de autovehicul să aibă o asigurare RCA care să fie valabilă pe toată perioada în care mașina este înmatriculată sau înregistrată în țară, chiar dacă aceasta nu este folosită.

De asemenea, este obligatorie prezența asigurării la:

  • Înmatriculare sau înregistrare în circulație
  • Atunci când se aduc modificări în certificatul de înmatriculare sau înregistrare
  • Atunci când se aduc modificări în cartea de identitate a autovehiculului
  • La reviziile tehnice periodice (ITP)

Excepție de la asigurarea RCA o au persoanele care folosesc vehiculele în alte scopuri decât cele obișnuite, precum curse, întreceri, raliuri sau antrenamente.

De ce documente ai nevoie și ce documente vei primi atunci când faci o asigurare RCA?

documente asigurare rca

Asigurarea auto se poate face la oricare dintre societățile de asigurări care are dreptul de a practica asigurarea de răspundere civilă auto pe teritoriul României, iar pentru a încheia o astfel de asigurare, ai nevoie de următoarele documente:

  1. Certificatul de înmatriculare al autovehiculului
  2. Datele de identificare ale proprietarului
  3. Pentru mașinile achiziționate în leasing, ai nevoie și de datele de identificare ale companiei de leasing. Având în vedere că societatea de leasing este proprietarul de drept al mașinii, este posibil să ai nevoie și de acceptul lor pentru a încheia asigurarea RCA.


După ce asigurarea este gata, vei primi următoarele documente, care vor atesta faptul că ai o asigurare RCA și te vor ajuta în cazul unui accident:

  1. Decont de asigurare, care ține locul unei facturi
  2. Chitanța de plată a primei de asigurare - dacă ai făcut plata cu cash sau ramburs
  3. O poliță de asigurare care include și documentul de carte verde
  4. Formularul de constatare amiabilă, pe care îl vei folosi în caz de accident în care nu au fost persoane rănite. Acest formular se completează pentru a evita drumul și statul la coadă la poliție.


De unde cumperi o asigurare RCA?

cumpar asigurare rca

O asigurare RCA poate fi cumpărată de la orice societate de asigurări autorizată de ASF sau prin intermediul unui broker de asigurare. De asemenea, poți să faci o asigurare RCA și online.

Brokerul are un rol de intermediar și consultant între tine și societatea de asigurare. Scopul său este de a căuta ofertele de asigurare disponibile pe piață și de a-ți oferi informațiile de care ai nevoie pentru a încheia o astfel de asigurare, împreună cu contractul opțiunii pe care o alegi.

Dar, dacă ar exista o altă variantă mult mai simplă? O variantă care nu necesită deplasare, costuri în plus și oameni de vânzări? O variantă prin care poți verifica asigurarea auto online și prin care o poți plăti cu doar câteva tap-uri.

Acum poți cumpăra o asigurare RCA direct de pe telefon, folosind aplicația Autodeal. Fiind cea mai securizată și conformă aplicație auto de pe piața din România, cu Autodeal vei plăti ușor și în siguranță tot ce ține de mașina ta, chiar și asigurarea RCA. Și dacă ai nevoie de ajutor, poți consulta tutorialul Autodeal aici!

Descarcă aplicația Autodeal din App Store

Descarcă aplicația Autodeal din Google Play

icon email

Abonează-te la newsletter.

Te vei convinge singur de beneficii. Urmează surprize speciale și cadouri pentru abonați.

Bine ai venit în comunitate!
Hopa! Te rugăm să încerci din nou.

Descarcă aplicația

Download on the app storeDownload on the Play Store