Cum îți pregătești mașina pentru iarnă

Pe lângă faptul că ai grijă de mașina ta pe tot parcursul anului, iarna trebuie să îi acorzi o atenție sporită, deoarece nu vrei să te lase în drum sau să riști reparații care să te coste mult.

Dar, mai exact, cum îți pregătești mașina pentru iarnă? Ce anume trebuie să verifici înainte de sezonul rece și ce e important să ai în mașină pe toată perioada iernii?

După ce parcurgi acest articol, pregătirea mașinii pentru iarnă va fi mult mai ușoară, astfel încât să ai un drum bun, fără probleme.

Circulă doar cu anvelope de iarnă

anvelope de iarna

În timpul sezonului rece este crucial să circuli doar cu anvelopele de iarnă, acestea fiind importante atât pentru siguranța ta, cât și a celorlalți participanți la trafic.

Folosind anvelopele de iarnă vei avea un control mai bun asupra mașinii indiferent de condițiile meteo sau drumul pe care te afli, tracțiunea va fi mult mai mare, iar distanța de frânare va fi mai mică.


Află mai multe despre Importanța anvelopelor de iarnă și cum să le alegi din articolul nostru!


Mai mult, verifică și presiunea din anvelope, astfel încât să ai nivelul perfect pentru aderență maximă. Pe lângă asta, frânarea va fi mult mai eficientă și nici consumul de combustibil nu va crește.

Și nu uita să ai cu tine în portbagaj un set de lanțuri pentru iarnă și o lopată, pentru că nu știi niciodată când vei putea avea nevoie de ele!

Verifică bateria mașinii

verificare baterie masina

Verifică bateria de urme de coroziune în jurul bornelor, iar, dacă nu ești sigur că aceasta va face față iernii, inlocuiește-o cât de repede, deoarece la temperaturi scăzute, poate ceda.

Bateria este solicitată chiar și de trei ori mai mult iarna decât vara, așadar este important să economisești cât mai mult posibil din energie. 

Pentru a proteja bateria, atunci când temperatura scade mai mult de 15 grade, încearcă să reduci cât mai mult din consum. Acest lucru presupune să nu pornești radioul, climatizarea, ștergătoarele sau luminile, doar atunci când este cazul.

Dacă ai o mașină cu motor diesel, trebuie să ai grijă înainte de a porni mașina în sezonul rece. Pentru a nu uza bateria mai mult decât e nevoie, atunci când vrei să pornești mașina, dacă avertizorul din bord îți spune că bujiile sunt incandescente, așteaptă până când acesta se oprește.


Dacă vrei să afli mai multe despre diferența dintre benzină, motorină, hybrid și electric și care e cea mai bună mașină pentru tine, citește articolul nostru.


În cazul în care bateria ta este una veche, consideră să achiziționezi una nouă, iar, dacă ai posibilitatea, încarcă bateria acasă ori de câte ori este nevoie.

Nu uita de antigel

antigel masina

Verifică nivelul de antigel cu motorul rece, înainte de iarnă, iar, dacă este nevoie, suplimentează pentru a ajunge la densitatea potrivită.

Antigelul este extrem de important pentru mașină, deoarece protejează motorul și radiatorul și nu lasă lichidele să înghețe.

În funcție de când ai schimbat ultima dată antigelul, trebuie să știi că acesta se schimbă maxim la doi ani, deoarece, odată cu trecerea timpului, punctul de îngheț al substanței componente se schimbă.

Schimbă lichidul de parbriz și ai grijă de ștergătoare

lichid de parbriz masina

Un lucru pe care nu ai vrea să îl uiți este schimbarea lichidului de parbriz. Iarna vei avea nevoie de un lichid de parbriz pentru iarnă, care să nu înghețe, așa că, înainte de a veni sezonul rece, încearcă să folosești tot lichidul de parbriz și, atunci când recipientul este gol, să îl umpli cu lichidul care rezistă și la temperaturi mai mici de -20 de grade Celsius.

Iar, dacă tot ești la această etapă, verifică orificiile prin care ies jeturile de lichid de parbriz - acestea nu trebuie să fie înfundate. În aceeași etapă, poți verifica și ștergătoarele - lamele de cauciuc nu trebuie să fie rupte sau întărite. Dacă observi ceva în neregulă, încearcă să rezolvi problema cât de repede.

Mai mult, atunci când ești pe cale să folosești ștergătoarele, asigură-te că acestea nu sunt blocate/înghețate în loc. Dacă vrei să le folosești și acestea nu se mișcă, riști să strici motorașul electric care le acționează.

Îndepărtează zăpada și gheața de pe geam cu ajutorul unei raclete de plastic înainte de a porni ștergătoarele.

Acordă o atenție sporită încuietorilor, mânerelor, geamurilor sau broaștelor

incuietori masina

Din cauza temperaturilor scăzute, toate aceste componente ale mașinii pot îngheța, iar deschiderea lor poate fi dificilă sau chiar imposibilă.

Dacă vezi că nu poți să deschizi ușa este indicat să nu o forțezi. Sfatul nostru este să te înarmezi cu un spray împotriva înghețului și să îl folosești ori de câte ori este nevoie. În așa fel, te asiguri că poți să deschizi portiera și că nu trebuie să faci o vizită la service.

Ai grijă la nivelul de combustibil din rezervor

nivel de combustibil masina

Pentru a evita problemele cu pompa de combustibil sau alte componente, este indicat să păstrezi nivelul combustibilului din rezervor la peste jumătate din capacitatea acestuia.

Când nivelul combustibilului scade, în interiorul rezervorului se poate crea umezeală, iar, la temperaturi scăzute, acea umezeală poate îngheța.

De aceea, încearcă, pe cât posibil, să păstrezi nivelul combustibilului peste jumătate, chiar dacă acest lucru înseamnă să alimentezi în situații în care, de alte ori, nu ai face-o.

Folosește frâna de mână doar în caz de nevoie

folosire frana de mana iarna

Pentru a evita riscul blocării frânei de mână, este indicat să nu o folosești atunci când temperaturile sunt foarte scăzute.

Dacă, în schimb, acționezi frâna de mână înainte să pleci din mașină, iar temperaturile sunt foarte scăzute, atunci când te întorci, poți observa că aceasta este blocată.

Dacă nu parchezi în pantă, poți să lași mașina în treapta unu sau treapta doi, iar, dacă nu ai o altă alternativă, și trebuie să parchezi într-un loc înclinat, folosește-te de o piatră pentru a bloca mașina.

Asigură-te că toate actele sunt la zi

autodeal aplicatie auto

Pe lângă faptul că vrei ca mașina să se comporte bine în timpul anotimpului rece, este important să fii la zi cu toate actele mașinii. Iar aici te ajută Autodeal!

Prin Autodeal poți să cumperi ușor și rapid, direct din aplicație, asigurare auto obligatorie, rovinietă, asigurare de călătorie și poți plăti fără să mai pierzi timpul la coadă, taxe, impozite sau amenzi.

Mai mult, Autodeal te anunță de fiecare dată când expiră ceva, astfel încât să fii mereu sigur că ai toate actele în regulă.


acte masina


Pregătește-te din timp pentru iarnă, astfel încât să te asiguri că mașina ta e pregătită din toate punctele de vedere pentru sezonul rece, atât din punct de vedere mecanic, cât și din punct de vedere al actelor!

Descarcă aplicația Autodeal din App Store

Descarcă aplicația Autodeal din Google Play

icon email

Abonează-te la newsletter.

Te vei convinge singur de beneficii. Urmează surprize speciale și cadouri pentru abonați.

Bine ai venit în comunitate!
Hopa! Te rugăm să încerci din nou.

Descarcă aplicația

Download on the app storeDownload on the Play Store