Cum se clasifică mașinile hibrid și care sunt cele mai populare din România în 2021

Încet-încet, ne îndreptăm spre un viitor verde, un viitor al mașinilor electrice. Dar, până să ajungem acolo și dacă nu vrem să facem brusc trecerea spre o mașină electrică, mașinile hibrid reprezintă puntea dintre cele două, o punte între prezent și viitor.

Recent, mașinile hibrid au ajuns și pe teritoriul României, fiind o alegere destul de populară printre șoferii care vor să experimenteze cu acest nou concept. De aceea, în acest articol vom vorbi despre ce este o mașină hibrid și cum funcționează, ce tipuri de mașini hibrid sunt disponibile pe piață și care sunt cele mai populare mașini hibrid din România în 2021.

Ce este o mașină hibrid și cum funcționează

masina hibrid

Pe scurt, o mașină hibrid este o mașină care are două motoare, unul care funcționează pe combustibil și unul electric, care își recuperează din energie prin frânare regenerativă.

Uneori, motorul electric este cel care funcționează, alteori, cel pe combustibil, iar alte ori, funcționează ambele concomitent, rezultând în mai puțin combustibil consumat, ducând astfel la o economie mai mare de combustibil.

Indiferent de tipul de mașină hibrid, electricitatea vine de la o baterie cu un voltaj ridicat (altă baterie decât bateria obișnuită a mașinilor), care se reîncarcă prin captarea energiei care se creează atunci când mașina încetinește, energie care se pierde în cazul mașinilor obișnuite. De asemenea, și motorul pe combustibil este folosit pentru a încărca bateria.

Companiile care produc aceste mașini hibrid se folosesc de diferite designuri pentru a îndeplini diferite obiective, de la economisirea a cât mai mult combustibil, la a menține costul mașinii cât mai redus.

Iar, ca să ne facem o idee mai bună despre cum funcționează aceste mașini, hai să vedem câte tipuri de mașini hibrid sunt pe piață.

Tipuri de mașini hibrid

tipuri de masini hibrid

Atunci când vorbim despre mașinile hibrid, pe piață găsim o varietate mare de astfel de vehicule:

Mașinile Parallel Hybrid sunt cele mai comune, având un motor electric și unul pe combustibil, conectate într-o transmisie comună care combină cele două surse de putere. Printre mărcile de automobile care folosesc produc mașini parallel hybrid sunt: Toyota, Hyundai, Lexus, Kia, Lincoln, Honda, Forn, Nissan sau Infiniti.

Mașinile Series Hybrid se bazează pe motorul electric pentru a oferi toată puterea de împingere și nu există nici o conexiune fizică între motor și roți. Motorul pe combustibil este prezent doar pentru a reîncărca bateria. Astfel, mașina se comportă mai mult ca și o mașină full electrică, cu accelerări mai puternice și vibrații reduse. Însă, un lucru care poate părea ciudat, motorul se poate ambala singur chiar și atunci când mașina circulă la viteze reduse pentru a reîncărca bateria. Un exemplu de mașină cu acest tip de motor este BMW i3.

Mașinile Plug-In Hybrid beneficiază de o baterie mult mai mare decât mașinile parallel hybrid care trebuie încărcată folosind o sursă de energie electrică externă: acasă, birou sau stațiile de încărcare. O baterie mai mare presupune un rulaj mai mare și o reducere semnificativă a combustibilului. Iar, în cazul în care toată energia electrică a fost consumată, mașina trece pe modul parallel hybrid. Un exemplu de o astfel de mașină ar fi Chrysler Pacifica Plug-in hybrid.

Mașinile Mild Hybrids se deosebesc de celelalte tipuri de mașini hibride prin faptul că motorul lor electric nu poate să miște mașina singur. În acest caz, motorul electric are rolul de a ajuta motorul pe combustibil, reducând consumul și/sau crescând performanța. Mai mult, motorul electric are și funcția de start-stop care oprește și pornește motorul atunci când mașina este staționată, astfel încât să salveze combustibil.

Top 5 mașini hibrid în România 2021

top masini hibrid in Romania

Astfel, top 5 mașini hibrid populare în România în 2021 sunt:

  1. Ford Puma

O mașină produsă exclusiv la fabrica din Craiova începând din a doua jumătate a anului 2019, Ford Puma beneficiază în mare parte de motorul EcoBoost Hybrid de 1.0 litri și 125 CP, dar sunt și unități cu motorul de 155 CP

  1. Toyota Corolla

Disponibilă în trei versiuni, sedan, hatchback și touring sports, Toyota Corolla dispune de o motorizare hibrid 01, dintr-un motor pe benzină de 1,8 litri de 122 CP și un motor electric.

  1. Toyota C-HR

La fel ca și Toyota Corolla, Toyota C-HR are o motorizare de tip hibrid 01, cu un motor pe benzină de 1,8 litri și 122 CP, dar și un motor electric.

  1. Toyota RAV4

Primul SUV de pe listă, RAV4 este o mașină 2.5 Hybrid Active HSD E-CVT ce dispune de 218 CP. Dintre aceștia 120 CP sunt furnizați de un motor electric și 178 CP sunt furnizați de un motor pe benzină de 2.5 litri. Iar ca un bonus, RAV4 poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 8,4 secunde.

  1. Suzuki Vitara

Cu o motorizare hibrid 01, Vitara dispune de un motor mild hibrid pe benzină de 1,4 litri și 129 CP.

Sursa.

Verdict?

autodeal

Dacă mașinile hibrid sunt deja populare în România, în anii ce vor urma, suntem siguri că vor fi din ce în ce mai populare.

Indiferent de tipul de mașină hibrid, acestea îmbunătățesc performanțele motoarelor clasice, unele dintre ele pot circula doar pe motoarele electrice iar beneficiile aduse mediului sunt clare și dovedite.

Iar, fie că ai o mașină clasică, una hibrid sau, de ce nu, o mașină electrică, cu siguranță te lovești de programări și plăți. Cu Autodeal, aplicația mobilă disponibilă acum pentru iOS și Android poți digitaliza toate procesele legate de mașina ta și poți administra cu ușurință tot ce ține de programări și plăți.


Vezi tutorialul Autodeal aici și descarcă aplicația!

Descarcă aplicația Autodeal din App Store

Descarcă aplicația Autodeal din Google Play

icon email

Abonează-te la newsletter.

Te vei convinge singur de beneficii. Urmează surprize speciale și cadouri pentru abonați.

Bine ai venit în comunitate!
Hopa! Te rugăm să încerci din nou.

Descarcă aplicația

Download on the app storeDownload on the Play Store