GHID COMPLET - Cum îți pregătești mașina pentru vânzare

Ai avut o mașină de ceva timp și acum te gândești că ar fi momentul să o schimbi cu un model mai nou sau mai puternic. Sau pur și simplu nevoile tale sunt diferite și ai nevoie de o altă mașină.

Indiferent de motivul pe care îl ai, dacă vrei să vinzi mașina, înainte de a face acest pas, trebuie să o pregătești, astfel încât șansele tale de vânzare să fie cât mai mari, să obții prețul corect și să poți să o vinzi cât mai repede.

Hai să vedem cum îți pregătești mașina pentru vânzare, iar, dacă vei căuta o mașină second-hand, poți consulta ghidul nostru și să afli La ce să te uiți când cumperi o mașină second-hand.

Verifică starea mașinii și fă îmbunătățirile necesare

verificare stare masina

Atunci când te-ai hotărât să vinzi mașina, înainte de orice, verifică starea tehnică pentru a te asigura că totul este în regulă pentru cumpărător. La fel cum tu eviți mașinile cu probleme atunci când vine vorba de cumpărat, la fel vor face și posibilii cumpărători.

Chiar dacă vei avea de plătit, du mașina la un service auto și fă modificările necesare, astfel încât să poți să vinzi mașina mai ușor și la prețul dorit de tine.

Pe lângă verificările de la service, asigură-te că și anvelopele sunt într-o stare bună.

Mai mult, pe lângă această inspecție, după ce te-ai asigurat că totul funcționează corect și următorul posesor nu va avea probleme, curăță cât mai bine mașina, atât în exterior, cât și în interior.

Prima impresie este extrem de importantă, de aceea vei vrea ca mașina să fie curată, iar înăuntru să fie ordine. Debarasează mașina de toate bunurile tale și curăță toată mașina în profunzime, de la tapițerie, la covoare sau bord, pentru a oferi o experiență plăcută persoanelor care se arată interesate de ea.

Potențialii clienți vor încerca să fie cât mai critici, de aceea este important ca mașina să arate în cea mai bună stare posibilă.

După ce ai terminat și mașina are toate componentele în regulă și este curată, poți începe să cauți anunțuri similare cu cel pe care vrei să îl faci.

Consultă anunțuri pentru mașini similare cu a ta

anunt vanzare masina

Dacă nu ai experiența necesară, probabil nu vei ști care este prețul corect pe care să îl ceri. Cu siguranță te gândești că este puțin mai mic decât atunci când ai cumpărat-o, dacă nu ai făcut schimbări majore, dar, cu toate acestea, cu cât exact este mai mic.

Pentru a-ți face o idee despre prețul corect pe care poți să îl ceri, caută anunțuri pentru mașini similare cu a ta. Uită-te după kilometraj, aspectul general al mașinii și dotări, iar în funcție de toate aceste criterii, încearcă să vii cu un preț cât mai corect.

După ce ai creat un anunț de vânzare complet și plin de informații, a venit momentul să alegi locul unde îți vei promova mașina.

Alege locul unde vrei să o vinzi și creează un anunț de vânzare atrăgător

unde vinzi masina

Dacă nu ai un prieten sau un membru al familiei care să fie interesat de mașină, opțiunile tale se rezumă la un târg auto sau prin intermediul internetului.

Dacă decizi să duci mașina în târg, află din timp care este procedura, dacă trebuie să plătești o taxă și cât timp vei lăsa mașina acolo. Mai mult, pentru a-ți îmbunătăți șansele de a vinde mașina, chiar și pe perioada când nu ești acolo, printează o foaie cu cele mai importante lucruri despre mașină (+ numărul tău de telefon) și las-o în geam.

Dacă decizi să faci un anunț pe internet, caută cât mai multe site-uri unde îl poți publica. Creează un anunț complet, cu toate datele importante despre mașină. Aici poți include kilometrajul, anumite schimbări, dacă oferi cauciucuri de iarnă (sau ce altceva mai oferi), anumite îmbunătățiri pe care le-ai adus mașinii și tot ce crezi că este relevant. 

Mai mult, pentru a crește credibilitatea anunțului, include seria de șasiu a mașinii în descriere pentru a se putea face o verificare a istoricului mașinii. Iar pentru a atrage cât mai multe priviri, încearcă să faci cât mai multe poze, atât în interior, cât și în exterior, astfel încât potențialul client să își facă o idee cât mai bună despre cum arată mașina, înainte de a te contacta.

Cât timp aștepți să fii contactat de cineva, poți să începi să pregătești toate actele mașinii.

Pregătește toate documentele de care ai nevoie pentru vânzare

documente vanzare masina

Pentru a evita orice eventuale întârzieri, este important să ai pregătite toate actele mașinii înainte de a bate palma cu cineva.

Mai mult, dacă ai adus îmbunătățiri mașinii sau ai schimbat anumite componente, este bine să păstrezi facturile pentru a putea dovedi toate schimbările.

Dacă ai toate documentele pregătite, atunci când va veni momentul să vinzi mașina, totul se va derula mult mai ușor.

Alte sfaturi pentru vânzarea mașinii

cum vand masina

Uite alte câteva sfaturi care să te ajute să vinzi mașina mai ușor și în siguranță:

  • Stabilește un preț obiectiv, similar cu cel din piață, în funcție de modelul mașinii și dotările ei. Suntem siguri că ai vrea să iei cel mai bun preț pentru mașina ta, dar, acest lucru îți poate îngreuna procesul.
  • Nu rata apelurile care vin din anunțuri. Fiecare apel poate fi o șansă în plus de a vinde mașina. Dacă sunt momente când știi că nu poți să răspunzi, menționează acest lucru în anunț și oferă un interval orar în care poți fi sunat.
  • Fii pozitiv și oferă cât mai multe detalii. Nu vrei ca potențialul client să aibă impresia că ascunzi ceva. Poate ai ratat ceva în anunț sau poate ți-a scăpat să îi prezinți un anumit lucru. De aceea, oferă-i răspunsuri clare și complete la orice întrebare.
  • Negociază! Cel mai probabil cumpărătorii îți vor oferi un preț mai mic decât cel pe care îl ceri. Când se întâmplă asta, folosește-te de punctele forte ale mașinii sau de investițiile pe care le-ai făcut și încearcă să aduci prețul cât mai aproape de prețul confortabil pentru tine.
  • Cere ajutor dacă ai nevoie. Dacă știi pe cineva care a mai vândut mașini sau se pricepe la mașini, nu ezita să îi ceri ajutorul. Sfatul unui pasionat sau a unei persoane cu experiență poate fi extrem de valoros, fie că vorbim despre pregătirea mașinii, discuții cu clienții sau negocierea prețului.
  • Iar, când ai reușit să bați palma și să vinzi mașina, verifică banii. Nu vrei să lucrezi atât de mult, iar la final, să constați că ai primit mai puțini bani. Numără-i chiar și de două ori dacă e nevoie și asigură-te că ai primit exact suma la care v-ați înțeles.
autodeal

La final, după ce ai vândut mașina și dacă ai achiziționat o mașină nouă, cu Autodeal vei putea digitaliza toate procesele legate de mașina ta și vei putea administra cu ușurință tot ceea ce ține de programări și plăți.


Autodeal te ajută cu plăți online, asigurări, rovinietă și multe altele, așa că dacă nu ai descărcat încă aplicația, te invităm să o faci!

Descarcă aplicația Autodeal din App Store

Descarcă aplicația Autodeal din Google Play

icon email

Abonează-te la newsletter.

Te vei convinge singur de beneficii. Urmează surprize speciale și cadouri pentru abonați.

Bine ai venit în comunitate!
Hopa! Te rugăm să încerci din nou.

Descarcă aplicația

Download on the app storeDownload on the Play Store