Mașini electrice - Avantaje și dezavantaje

Viitorul în materie de automobile devine electric din ce în ce mai rapid. Dacă din 2035, conform Uniunii Europene, nu se vor mai vinde mașini noi pe combustie, se pregătește astfel o trecere spre mașinile electrice, care vor deveni din ce în ce mai populare.

Dacă ești interesat de mașinile electrice și vrei să te pregătești din timp de această trecere, în acest articol vom analiza care sunt top 5 avantaje și top 5 dezavantaje ale acestora, astfel încât, atunci când vine momentul să îți achiziționezi o mașină electrică, să știi exact la ce să te uiți.

Așadar, hai să vedem care sunt avantajele și dezavantajele unei mașini electrice și cu ce se diferențiază de o mașină pe combustie, iar, atunci când vei achiziționa următoarea ta mașină, să faci cea mai bună alegere.

Top 5 avantaje mașini electrice

avantaje masini electrice

În ceea ce privește avantajele mașinilor electrice, vom vorbi despre contribuția la un viitor mai verde, poluarea fonică redusă, întreținerea ieftină, costurile reduse ale energiei electrice și reducerile de preț și taxe.

  1. Contribuția la un viitor mai verde

Primul și probabil cel mai mare avantaj al mașinilor electrice este faptul că nu produc emisii poluante. Spre deosebire de motoarele pe combustie, motoarele electrice se folosesc de o resursă regenerabilă, care poate fi obținută prin mai multe metode, care nu pun în pericol mediul. 

Energia electrică poate fi sustenabilă și poate fi obținută prin mijloace eco-friendly, lucru care o face ecologică. Iar, dacă ne dorim orașe cu o calitate a aerului ridicată, ne dorim să reducem gradul de poluare și efectele pe care le are asupra sănătății noastre, mașinile electrice ne pot veni în ajutor.

  1. Poluare fonică redusă

Pe lângă poluarea aerului din marile orașe și poluarea fonică este un factor deranjant. Fie că locuiești într-o zonă aglomerată, stai pe o stradă departe de centrul orașului dar care este circulată intens sau ai o mașină care scoate zgomote puternice de fiecare dată când ești la drum lung, cu siguranță ai fi preferat, în schimb, liniștea.

Mașinile electrice produc un zgomot neglijabil, așa că putem doar să ne imaginăm cât de multă liniște ar aduce o arteră circulată doar de astfel de mașini într-un oraș aglomerat. 

În schimb, o problemă apărută din cauza faptului că mașinile electrice sunt silențioase este siguranța pietonilor. Fiind atât de silențioase, există posibilitatea unor accidente, dar acestea pot fi evitate prin tehnologii de frânare automată la detectarea obstacolelor sau difuzoare care simulează zgomotul unui motor, care să avertizeze pietonii.

  1. Întreținere ieftină

Spre deosebire de mașinile clasice, mașinile electrice au mai puține piese în mișcare, lucru care presupune revizii mai ieftine. Cu o mașină electrică vei scăpa de antigel, schimb de ulei, filtre, kituri de distribuție, bujii ș.a.

Mai mult, mașinile electrice conservă viața plăcuțelor de frână deoarece folosesc o frânare regenerativă. Dar, cu toate acestea și mașinile electrice necesită mentenanță, care va fi însă amortizată de economia de combustibil.

  1. Costuri reduse ale energiei electrice

Dacă în momentul actual mașinile electrice nu sunt atât de văzute pe drumurile României, prețurile pentru orice cantitate de curent consumată variază între 30 și 60 de lei, iar, în unele locații, încărcarea este gratuită dacă se respectă anumite condiții.

Mașinile electrice dispun și de încărcare rapidă, care poate costa puțin mai mult. Dar, la o comparație cu benzina și motorina, diferența este neglijabilă, costurile pentru un ”plin” al mașinii electrice fiind mult mai mici, fiind comparative cu 5-10 litri pentru o mașină pe combustibil.

  1. Reduceri de preț și taxe

Dacă te hotărăști să achiziționezi o mașină electrică nouă, trebuie să știi că poți să primești un ajutor de la stat în valoarea de 45.000 de lei, iar, dacă iei în considerare achiziționarea unei mașini hibrid, ajutorul de la stat va fi de 20.000 de lei.

Mai mult, mașinile electrice sunt scutite de impozitul anual, așa că și de acolo vei salva niște bani.

Top 5 dezavantaje mașini electrice

dezavantaje masini electrice

Dacă până acum ți-ai făcut o idee despre avantajele mașinilor electrice, acum a venit momentul să vorbim despre dezavantajele acestor mașini: prețul de achiziție, autonomie scăzută, stațiile de încărcare, defecțiunile rare, dar scumpe și o disponibilitate redusă a modelelor de pe piață.

  1. Prețul de achiziție

Prețul de achiziție al unei mașini electrice tinde să fie mare, chiar dacă luăm în considerare reducerea Rabla Plus, lucru care poate îndepărta o pătură largă de potențiali clienți.

Având tehnologii noi și fiind constant dezvoltate, prețurile pot fi mult mai mari la mașinile electrice, comparativ cu mașinile clasice din aceeași clasă.

Dacă, de exemplu, o mașină clasică se poate vinde cu aproximativ 15.000 de euro, echivalentul ei electric poate ajunge la 25.000-30.000 de euro, cu tot cu reducerea Rabla Plus inclusă.

Dacă, în schimb, cauți o mașină electrică și nu ești dispus să dai atât de mulți bani și te hotărăști la o mașină mai mică, în jurul sumei de 17.000-23.000 de euro, vei simți o lipsă a spațiului interior și al confortului.

De aceea, prețul de achiziție mare al mașinilor electrice este unul dintre cele mai mari dezavantaje, majoritatea persoanelor preferând, din acest motiv, o mașină pe combustibil fosil.

  1. Autonomie scăzută

Chiar dacă o încărcare completă costă mult mai puțin decât un rezervor plin în cazul mașinilor clasice, autonomia unei mașini electrice este mult mai mică în comparație. Astfel, automobilele electrice trebuie încărcate mult mai des, iar, dacă dorești să ai un range mai mare, va fi nevoie să renunți la opțiunile care consumă curent, precum scaunele încălzite, sistemele de climatizare sau alte dotări.

Mai mult, călătoriile din afara orașului îți pot da bătăi de cap mai mari decât te aștepți. Va trebui să planifici cu atenție toată călătoria și să afli care sunt toate stațiile de încărcare de pe drum. Iar, atunci când ajungi la stația de încărcare, trebuie să știi că o încărcare rapidă durează de obicei în jur de 30 de minute.

Iar, toate aceste lucruri pot deveni stresante atunci când ai de ajuns undeva și faci tot posibilul să nu consumi energia necesară pentru drum sau aștepți minute bune pentru încărcare.

  1. Stații de încărcare puține

Stațiile de încărcare din România sunt mult mai puține decât benzinăriile, fiind distribuite pe teritoriul țării neuniform și având o capacitate mică de mașini care pot fi încărcate simultan.

Dacă ești în căutarea unei mașini electrice, analizează starea stațiilor de încărcare din localitatea ta și, dacă îți permite locația în care locuiești, încearcă să încarci mașina acasă, ca ultimă măsură.

  1. Defecțiuni rare și scumpe

Având mai puține piese în mișcare, defecțiunile unei mașini electrice sunt destul de rare. Dar, atunci când apar, acestea pot fi aproape la fel de scumpe cât mașina în sine.

De exemplu, bateria unei mașini electrice este cea mai scumpă componentă a acesteia. Iar, în cazul în care se uzează sau apar probleme, costurile de reparație pot ajunge la cote foarte înalte.

Chiar și în cazurile fericite când ”celulele” acumulatorului pot fi schimbate nominal, costurile pot fi mari, de aceea, dacă optezi pentru o mașină electrică second-hand, asigură-te înainte de a o cumpăra că are o garanție valabilă pe acumulator și că a fost bine întreținută.

  1. Disponibilitate redusă a modelelor

Pe lângă toate aceste dezavantaje, enumerăm și plaja mică de modele din care poți să alegi. Chiar dacă există mașina electrică potrivită pentru tine, sunt mari șanse să ai anumite pretenții de la o mașină atât de scumpă, pretenții pe care nu ți le poți satisface.

Tot ce rămâne de făcut este să aștepți ca mașina electrică pe care ți-o dorești să apară pe piață, lucru care poate dura câțiva ani buni.

Mașini electrice - avantaje și dezavantaje

masini electrice romania

Acestea au fost cele 5 avantaje și dezavantaje ale mașinilor electrice. În funcție de ceea ce îți dorești, vei știi dacă o mașină electrică este potrivită pentru tine în acest moment.

Ceea ce este cert, însă, este că mașinile electrice vor deveni parte a viitorului nostru.

Sursa: g4media.ro


Iar, la fel cum acum trebuie să faci o mulțime de plăți pentru mașina ta și în viitor lucrurile vor sta la fel. Insă, acum poți să faci toate acele programări și plăți mult mai ușor, direct de pe telefonul mobil, folosind aplicația auto Autodeal, disponibilă acum pentru Android și iOS.


Află mai multe despre cum funcționează aplicația și cum te poate ajuta și digitalizează toate aspectele legate de mașina ta!

Descarcă aplicația Autodeal din App Store

Descarcă aplicația Autodeal din Google Play

icon email

Abonează-te la newsletter.

Te vei convinge singur de beneficii. Urmează surprize speciale și cadouri pentru abonați.

Bine ai venit în comunitate!
Hopa! Te rugăm să încerci din nou.

Descarcă aplicația

Download on the app storeDownload on the Play Store