Cum se completează formularul de constatare amiabilă de accident

Indiferent că este vorba de neatenție, un eveniment care ia prin surprindere unul dintre șoferi sau încălcarea unor reguli de circulație, atunci când se produce un accident între două autovehicule și se îndeplinesc anumite condiții, se efectuează completarea unui formular de constatare amiabilă de accident.

Completarea și semnarea acestui formular este o procedură prin care se soluționează dosarele de daună între două autovehicule. Este de datoria asiguratului să informeze societatea de asigurare autorizată despre producerea accidentului de circulație.

Dar, când mai exact trebuie completat acest formular și cum se completează corect? În acest articol vom vorbi pe larg despre completarea formularului de constatare amiabilă de accident și îți vom oferi răspunsuri la câteva dintre întrebările pe care le poți avea.

Condiții pentru utilizarea formularului de constatare amiabilă

formular constatare amiabila

Conform Poliției Române, doar dacă sunt îndeplinite următoarele condiții se poate trece la completarea formularului. Așadar, dacă ai fost implicat într-un accident, pentru a completa formularul, trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții:

  • În urma accidentului au rezultat doar pagube materiale.
  • În accident au fost implicate doar două vehicule.
  • Nu au fost create pagube materiale altei persoane în afara celor doi conducători de vehicule implicați în accident.
  • Ambii conducători auto își doresc completarea formularului și își exprimă această voință prin semnarea formularului.

Cum arată un formular de constatare amiabilă și cum trebuie completat

cum arata un formular de constatare amiabila

Atunci când toate condițiile sunt întrunite și cei doi conducători auto vor să completeze formularul, este important să știi că se completează doar un singur formular.

Acesta trebuie completat cu pixul și cu majuscule de ambii șoferi. În cazul în care la accident au asistat și martori, puteți să le cereți numele pentru a fi trecuți în formular în câmpul cu numărul 5, aflat în partea de sus a acestuia. Este important să știi că martorii trebuie să fie persoane care nu cunosc persoanele implicate în accident.

Mai mult, formularul de constatare amiabilă are două pagini autocopiative, astfel încât fiecare conducător auto să păstreze câte o pagină, ambele pagini având rol de original.

Astfel, un formular de constatare amiabilă arată așa:

exemplu formular constatare amiabila

Astfel, putem identifica mai multe zone care trebuie completate:

  1. Partea de sus a formularului face referire la data și locația accidentului.
  2. Partea din stânga, colorată în albastru și având titlul VEHICUL A, trebuie completată de șoferul vinovat.
  3. Partea din dreapta, colorată în galben și având titlul VEHICUL B, trebuie completată de șoferul păgubit.
  1. Pentru ambele vehicule trebuie completate toate căsuțele cu datele de identificare ale deținătorului poliței de asigurare, ale conducătorului auto, ale mașinii, seriei și numărului poliței RCA.
  1. Partea din mijloc face referire la împrejurimile în care a avut loc accidentul. Aici trebuie marcate doar căsuțele utile, care se aplică la împrejurările accidentului produs.
  2. În partea de jos este un spațiu gol destinat schiței de accident. Această schiță este obligatorie și poate fi făcută de oricare dintre șoferi. Propunerea noastră este să te consulți cu celălalt șofer, pe un ton calm, despre cum s-au întâmplat lucrurile, astfel încât schița să redea cât mai bine realitatea celor întâmplate.
  3. În partea de jos, sub schița accidentului, ambii conducători auto trebuie să își treacă semnăturile.


După completarea formularului, acesta trebuie depus personal de șoferul păgubit la compania de asigurări la care este asigurat celălalt șofer, indiferent de reprezentanța acesteia. După ce formularul a fost depus se eliberează documentul de introducere în reparație a vehiculului, se stabilește vinovăția și se acordă despăgubirea.


Atunci când depui formularul la compania de asigurări, vei mai avea nevoie de câteva acte cu tine:

  • Copie după cartea de identitate
  • Copie după certificatul de înmatriculare
  • Copie după permis
  • Copie după polița RCA

Lucruri importante de ținut minte atunci când vine vorba de un formular de constatare amiabilă

constatare amiabila

După ce formularul de constatare amiabilă a fost completat și semnat de ambele părți implicate, nu mai este necesară adresarea către Poliție. 

Termenul maxim în care șoferul păgubit trebuie să transmită formularul către compania de asigurare a celuilalt șofer este de 24 de ore.

Este important să verifici corectitudinea datelor celuilalt șofer. Sfatul nostru este să ceri de la acesta cartea de identitate, asigurarea RCA, talonul auto și permisul de conducere și să faci o copie xerox. La fel, poți să îi oferi și lui copii xerox după actele tale.

După ce formularul a fost completat, semnat și verificat de ambele părți, cele două pagini autocopiative trebuie despărțite. După ce paginile au fost despărțite, sunt interzise modificările.

Cum faci rost de RCA rapid astfel încât să știi că ești acoperit

rca rapid prin autodeal

Atunci când completezi formularul de constatare amiabilă de accident trebuie să treci și datele de pe asigurarea RCA. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre asigurarea RCA, poți citi articolul nostru despre Asigurarea RCA - de ce ai nevoie de ea, cum și unde să o faci.

Dacă ai nevoie de o asigurare RCA rapid, direct de pe telefonul tău mobil, poți încerca aplicația auto Autodeal, disponibilă acum pentru iOS și Android. Autodeal este cea mai complexă aplicație auto din România, care te ajută să gestionezi tot ce ține de costurile și obligațiile aferente mașinii tale.

Iar, pentru a achiziționa o poliță RCA, procesul este unul extrem de simplu:

  1. Apeși pe iconița ”Asigurare auto obligatorie”.
  2. Alegi mașina pentru care vrei să cumperi RCA.
  3. Selectezi perioada contractuală și data intrării în valabilitate a asigurării.
  4. Vezi care sunt asigurările disponibile pe piață și o alegi pe cea potrivită pentru tine.
aplicatia autodeal rca

Continui spre plată unde introduci datele cardului și în câteva momente primești asigurarea în aplicație! E atât de simplu. Cu doar câteva tap-uri ai făcut rost de RCA și ești gata de drum.
Descarcă acum aplicația Autodeal, iar dacă ai nevoie de ajutor, consultă Tutorialul Autodeal, astfel încât să digitalizezi toate aspectele legate de mașina ta, simplu și rapid!

Descarcă aplicația Autodeal din App Store

Descarcă aplicația Autodeal din Google Play

icon email

Abonează-te la newsletter.

Te vei convinge singur de beneficii. Urmează surprize speciale și cadouri pentru abonați.

Bine ai venit în comunitate!
Hopa! Te rugăm să încerci din nou.

Descarcă aplicația

Download on the app storeDownload on the Play Store